7/18

Gengszterek között

Ez az! Sikerült!

Most előre suhansz az időben sok-sok évszázadot, és egy tejüzemben találod magad. Az egyik asztalon egy újságot látsz: Chicago Tribune, 1931. május 10. A tejüzem üvegei között megpillantod Al Capone-t, ahogy végigsétál az üzemen.

ISTÁR megszólal a füledben: Az övé a gyár: Meadowmoor Dairies a neve.

A főnök most érkezett a városházáról, ahol elintézte, hogy kötelezően kerüljön rá a tejesüvegre a lejárati dátum. Persze csak neki van olyan nyomdagépe, amivel üvegre lehet nyomtatni. Ez a törvény aztán elterjedt, és ma már mindenhol kötelező a tej lejárati dátumát közzétenni.

ISTÁR azt is közli veled, hogy az időügynök Al Capone egyik embere, akinek mindig egy fogpiszkáló van a szájában. Az iroda az ő személyével kapcsolatban gyanús dolgot észlelt. A kollégái tudták róla, hogy mindenképpen milliomos akart lenni. Volt egy illegális megállója 1973-ban. Gyanítjuk, hogy aranyat vásárolt. 

Számold ki, hogyha valóban vett volna 500 uncia aranyat 1973-ban, hogy eladja 2020-ban, akkor mennyi lenne a nyeresége? A számolásban segítenek az alábbi ábrák. A kiszámolt összeget mondd meg az ügynöknek, és ha igaz a gyanúnk, ebből tudni fogja, ki vagy te!

 

Az összeg

 

[wptrigger id=82]

Kérhetsz segítséget, vagy megnézheted a megoldást

Az első táblázatban látod, hogy 500 ounce az hány gramm. A második grafikonon pedig azt látod, hogy az arany grammja mennyibe került 1973-ban, és 2020-ban.

Számold ki hány dollárt költött 1973-ban, és mennyiért adná el ugyanezt a mennyiséget 2020-ban. A nagyobb számból vond ki a kisebbet. Meg is van a keresett haszon. 

963900