Budai hegypálya

A Szent György téren vagy, az itt álló palota a Sándor családtól került át 1881-ben a magyar állam tulajdonába, jelenleg is itt van a köztársasági elnök hivatala. Ide érkezik a hegy lábától a Budavári sikló, melynek korábban Budai hegypálya volt a neve. A buszközlekedés elindulása előtt, a 19. században ez volt a fő közlekedési eszköz, melyen a sétálni vágyók megközelítették a vár utcácskáit. A sikló megnyitásakor csak retúrjegyet lehetett váltani, és a téren, ahol állsz utcagyerekek kéregették el az úri népektől a visszafelé nem használt jegyeket. A siklóra szállva aztán gyakran kizsebelték a bámészkodó utasokat. 

A feladatod a következő: Nézz körül, és add meg, hány éve állt már a Sándor Palota, amikor a Budavári siklót felavatták. Ha nem tudod, merre keresgélj, használd bátran a segítséget!

[wptrigger id=107]

Kérhetsz segítséget, vagy megnézheted a megoldást

A sikló bejárata mellett áll egy tábla, ahol megtalálod a jármű történetét is. Itt keresd meg, mikor avatták fel a siklót a 19. században. Ezután nézz fel a palotára, és az épületen lévő timpanonban (háromszögben) találod római számokkal a ház építésének évét. Ezt a számot vond ki a sikló felavatásának dátumából!