A keresztrejtvényes öngyilkos esete

1926-ban egy magányos férfi tért be a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán lévő Emke kávéházba. Rendelt egy feketét, majd többször megpróbált felhívni valakit a helyi telefonfülkéből. Végül letette a telefon kagylóját, besétált a mellékhelyiségbe, és egy pisztollyal végzett magával.

„A húszas években egy pincér pisztollyal agyonlőtte magát egy kávéházban, és búcsúlevélként egy keresztrejtvényt hagyott hátra.” Az Est című napilap 1926. március 4-i száma szerint ez valóban megtörtént. Antal Gyula pincér, Csengery utca 3. alatti lakos az EMKE kávéházban követte el tettét. A rendőrség lefoglalta a rejtvényt, de úgy tűnik, senki nem fejtette meg.

A feladvány ugyanis még ma is lázban tartja az érdeklődőket, hiszen a rejtvényt nem csak megfejteni, de megtalálni sem sikerült. Alan Connor, az angol lap cikkírója arra szólította fel az olvasókat, hogy próbáljanak utánajárni az interneten vagy a magyar rendőrségi archívumokban, létezik-e még a rejtvény eredetije vagy másolata, és segítsenek megfejteni a majdnem 90 éves titkot.

A Közbiztonság 1926. április elsejei számában az volt olvasható: „Először arról volt szó, hogy a különös öngyilkos azért végzett önmagával, mert nem tudott egy keresztrejtvényt megoldani. (…) Később azonban kiderült, hogy az öngyilkos keresztrejtvényt szerkesztett, amelynek megoldása a halálának rejtélyét megoldja. A rendőrségre bízta a megfejtést, és detektívjeink lázasan dolgoztak.”.