A Drakula szobor rejtélye

Észrevettétek már a Vajdahunyadvárban Lugosi Béla szobrát? A színész leghíresebb szerepe, Drakula képében ijeszthet rá arra, aki véletlenül felpillant a félreeső sarokban lévő mellszoborra.

Sokáig rejtély volt, hogy jelent meg a szobor a várban 2003 körül, csupán egy HZ monogram árulkodott a készítőről. A Köztérkép oldalán Tóth Zoltán hozzászólásából derült ki, hogy a rejtélyes alkotó egy német szobrász, Hartmuth Zech. A művész, a barátaival 2003. 07.19-én este 10 óra körül helyezte el a szobrot egy tökéletes oszlopfülkében, a vár egyik félreeső sarkán. Kicsit meggyűlt a bajuk a szúrós bokorral, de az igaz kaland nehézségekkel jár, nem? Nézzétek azokat a huncut mosolyokat!

forrás: http://www.meisterzech.de/

Zech nemcsak Lugosi szobrát csempészte titokban valahová, hasonló történt a Tau bácsit játszó színész, Otto Simánek szobrával is. A 60-as, 70-es években született olvasóink valószínűleg emlékeznek Tau bácsira, a csehszlovák, keménykalapos, esernyős varázslóra, aki kalapja érintésével babává tudott változni. Zech úgy adózott gyermekkora egyik kedvenc hőse előtt, hogy az ő szobrát is kifaragta, és szerette volna elhelyezni a színész sírján. Azonban Otto Simánek rejtélyes figura volt, igazából sem a születési helyét nem lelték, sem azt, hogy hová temették, hiába keresték szakkönyvtárakban és az Interneten is a nyomokat. 1999-ben az a reményük is kútba hullott, hogy véletlenül rábukkannak, hiába tolták végig nagy csapattal egy felfüggesztésben megerősített babakocsiban a szobrot Prága összes temetőjét.

forrás: http://www.meisterzech.de/

 

Végül a fáradt csapat úgy döntött, hogy Prágában egy kocsmában lesz a legjobb helyen ez a mellszobor, ahol az emberek összejöhetnek egy pohár italra, hogy koccintsanak azok emlékére, akiknek fáj a hiányuk.

Így a színész szobrát, akinek vállán a kis Tau bácsi ül, a Palace Acropolis nevű szórakozóhelynek adományozták, majd jólesően megittak egy korsó sört. Azt sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy a szobor ott van-e még ma is a bárban, de ha legközelebb Prágában járok, megnézem!